Ispanaklı Dilber Böreği
Günaydın ,devirdiğimiz koskoca bir 2015 senesinin son haftasına,
son pazartesine girme şansına sahip olanlardanız,
Bu tarifimi 2012 yılında yayınlamışım , dedim sabah çayın yanına iyi gider,
sıcak sıcak, 2015 yılında son pazartesi bir börek tarifi vereyim;
Ben Ispanaklı içi çiğden hazırlıyorum;
*2 baş soğanı ince ince doğrayıp,sararıncaya kadar kavuruyorum,
*Ayıklanıp yıkanmış ıspanak yapraklarını incecik doğrayıp, bir miktar şeker ve tuzla oğarak ,suyunu sıkıp,kavrulmuş soğanlarla harmanlıyorum,1-2 kez çevirip, tuz karabiber ilave ederek, ocaktan alıyorum.
Böreğin hamuru için gerekli olanlar;
*250 gr.margarin(yarısını da kullanbilirsiniz,ben öyle yaptım)
*4,5 su bardağı un
*3 çorba kaşığı yoğurt,
*1 çorba kaşığı sirke,
*3 çorba kaşığı zeytinyağ,
*2 çay kaşığı tuz,
*1 bardak su
-Unumuzu eleyip,ortasına yoğurt,sirke,zeytinyağ,tuzumuzu koyup karıştırarak,yavaş sulandırıp unla güzel bir hamur yapıp iyice özleştirelim. Sonra üzerine nemli bir bez kapatıp,
dolapta 15 dakika kadar bekletelim.
-Merdane yardımıyla 20-30 cm açacağımız hamurun ortasına margarini koyup,
bohça gibi kapatalım sadece uzunlamasına 35-40 cm kadar açalım , kitap gibi kapatarak,
üzerine yine bir bez örtüp, dolapta 15-20 dakika bekletelim.
-Bu şekilde dolaptan çıkarıp tekrar uzunlamasına açıp,kitap gibi kapatma işlemini 4 kez yapalım.
En son hamuru oklava ile ince olarak açalım ve ufak dikdörtgenler halinde keserek,
ıspanaklı harçlarını koyarak böreklerimizi hazırlayalım ve fırında kızarana
kadar güzelce pişirelim.
Bu böreğin iç malzemesinde peynir de kullanabilirsiniz.
Biraz uğraştırsa da nefis börekler ,emeğinize değecektir.
Ağız tadıyla,
herkesin güzel günler görebilmesi dileğiyle,
güzel bir hafta olsun.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Ispanagi çiğ kullanıyorsun demek bu tarifi deneyebilirim. Burada hazır yufka yok. Ben de açarım senin tarifle. .
YanıtlaSilevet zaten ıspanağın ne canı var, hemen pişiyor:)) sevgiler..
SilOoo günaydınn sabah sabahhh evi mis kokular sarmış ıspanaklı börekler dur çayımı alıp geliyorum:)) Ellerinize sağlık...
YanıtlaSilçayı da ben demlerim canım:)) teşekkürler.
Silohh ohh mis olmuş ellerine saglık canım hayırlı yıllar
YanıtlaSilteşekkürler , iyi yıllar.
Silnefis görünüyor canım.ellerine sağlık.sevgiler.
YanıtlaSilteşekkürler, sevgiler.
SilEline sağlık canım ben de ıspanağı ekseri çiğden koymayı tercih ederim böreklerime afiyetler olsun.
Silteşekkür ederim Vişnap, sevgiler..
SilNefis bir borek ama hic deneyemem sanirim bana isi uzun geliyor yada tenbelimmi ne:)) afiyetler olsun diyorum sevgi lerimi saglikli huzurlu mutlu yillar dileyerek gonderiyorum..
YanıtlaSilbende eğer bi güç geldiyse yaparım hamur işleri açmalı da olsa, yoksa pratik yemek candır:))
Sil