16- suç ve ceza ve alışkanlıklar.

 16-Eylül soruları; Dostoyevski "Aşağılık insanoğlu her şeye alışır!" der. Sizin alışamadığınız bir şey var mı?  

Dostoyevski'nin'' Önce biraz ağladılar, ama alıştılar şimdi. Aşağılık insanoğlu her şeye alışır'' cümleleri Suç ve Ceza romanından. Böyle bir sıfatlandırma bana göre de doğru mu doğru. İnsanın kendine taktığı iyi kötü sıfatlardan biri. Acıtıcı, incitici . Ancak bu ifadenin anlaşılabilmesi için roman ve romandaki karakterlerin de anlaşılması gerekir tabii ki. Neden, nerede ,kimler için yazılmış. Her şeye alışan, her şeyi unutan varlıklarız. Başka türlü hayatta kalamayacağımızı biliriz. Tek tek hepimizin alışmakta zorlandığı şeyler vardır tabi. Romanlardaki karakterlerde çeşitli zorlu , dayanılmaz ortamlardan geçiyor, suç işliyor, zeka ile karşılaşıyor, suçluluk duyuyor, iç dünyalarında çeşitli çatışmalar yaşıyor. Kötü ve zorlu koşullara uyum sağlamaya çalışıyor.

Buradaki alışılmadık şeyler insan için uyum sağlaması zor, değerleri ile çatışan,insan özelliklerine aykırı durumlar. özgürlüğünden mahrum kalmak, dışlanmak, yabancılaşmak ,kendi içindeki kötü düşüncelerle mücadele etmek zorunda kalmak gibi . Sonuçta insanoğlunun bu gibi zorlu şartlara uyum yeteneği vardır, biraz darlanır sonra alışır, benimser öyle de yaşar.

Örnek mi ? Pandemi de yaşayıp şimdi çok uzaklarda yaşanmış hatta yaşanmamış gibi davranmamız . 



4 yorum:

  1. Örnek muhteşem, pandemi konusunda aynı duyguları taşıyan ben acaba bir tek ben mi böyle hissediyorum diye düşünürdüm. Yalnız değilmişim, sevindim:)

    YanıtlaSil
  2. evet yaa pandemiyi bile unuttuk :) türkler her şeye çabuk alışıyor :)

    YanıtlaSil
  3. Alışmayıp ne yapacağız? Ya isyan edeceğiz ya da kendimizi yiyip bitireceğiz. Bazen gerçekten alışamadığımız durumlar oluyor ve böyle durumlarda kaderimize razı olmak da başka bir çıkar yol olmalı:)

    YanıtlaSil
  4. Gerçekten de örnek çarpıcı olmuş. Hakikaten böyle bir süreç de yaşamıştık değil mi gibi bir haldeyiz şu an....

    YanıtlaSil